Ομάδα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Μπερντέ

“Διδασκαλία θα έπρεπε να είναι η διαδικασία του να βοηθάμε τον καθένα ν΄ανακαλύψει τη μοναδικότητά του, να του διδάξουμε πώς ν’ αναπτύσσει αυτή τη μοναδικότητα, κι ύστερα να του δείξουμε πως να τη μοιραζόμαστε…” Με τέτοιες σκέψεις ξεκίνησε η ομάδα ενισχυτικής διδασκαλίας του Μπερντέ, η οποία και λειτουργεί στο στέκι εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια!

Λαμβάνουν χώρα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και εκμάθηση ελληνικών σε μετανάστες/στριες, μαθήματα μουσικής και άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες των διδασκομένων και την προσφορά των διδασκόντων. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση και μακριά από τα οικονομικά οφέλη της σχολικής παραπαιδείας, εμείς προτάσσουμε τα ελεύθερα μαθήματα. Ειδικότερα, στη συνθήκη της κρίσης, όπου η πρόσβαση στην παιδεία γίνεται δυσχερής για ολοένα και περισσότερα άτομα, η ομάδα λειτουργεί με άξονα την αλληλεγγύη των από κάτω. Η στέγαση των ελεύθερων μαθημάτων πραγματοποιείται σε χώρο αυτοδιαχείρισης, οπότε σεβόμαστε και επωμιζόμαστε όσο μπορούμε ευθύνες για την καλή λειτουργία του.

Ακόμη, αντιλαμβανόμαστε την μάθηση ως μια διαδικασία αμφίδρομη και προσπαθούμε να υπερβαίνουμε τα καλούπια των ρόλων δασκάλου-μαθητή. Μέσω της μηνιαίας συνέλευσης, η ομάδα αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν τα παιδιά σε σχέση με το σχολείο και την καθημερινότητα τους, αλλά και ευρύτερα θέματα σχετικά με το ζήτημα της παιδείας. Μακριά από λογικές που ανάγουν την μάθηση σε προϊόν και πέρα από τη λογική του απλά «να βγει η ύλη», προσπαθούμε να διερευνήσουμε πώς η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να γίνει απελευθερωτική για τον μαθητή και τον δάσκαλο. Η «τάξη» δεν είναι το τελευταίο μας καταφύγιο! Η αναζωπύρωση της συλλογικής κουζίνας παρέα με προβολές ταινιών, το θεατρικό παιχνίδι, αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια στον πεζόδρομο του Μπερντέ, δείχνουν την αμοιβαία χαρά της εκπαίδευσης για δασκάλους και παιδιά.

Ομάδα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Μπερντέ
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

afisa-mathimata-page-001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *