Για τις πρόσφατες επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους

Για τις πρόσφατες επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους

Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις κράτους και φασιστικών ομάδων σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους δεν έχουν σταματημό. Εκκενώσεις καταλήψεων (Τερμίτα, Gare, Ζαΐμη και Ματρόζου) αλλά και επιθέσεις φασιστικών ομάδων (Λιμπερτάτια και κατειλημμένο Θέατρο Εμπρός, στο πλαίσιο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων, κατάληψη Παναιτωλίου 21 και στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο φαβέλα) συνθέτουν ένα σκηνικό μαζικής καταστολής κάθε ελεύθερης κοινωνικής έκφρασης. Μάλιστα η επίθεση στη Φαβέλα είχε ξεκάθαρα δολοφονικό χαρακτήρα που οδήγησε στον πολύ σοβαρό τραυματισμό της δικηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας του δολοφονημένου από τη χρυσή αυγή, Παύλου Φύσσα.

Και ενώ η καταστολή και οι επιθέσεις σε ελεύθερους χώρους ποινικοποιούν, προφυλακίζουν και αφανίζουν κάθε υποκείμενο που επιλέγει μέσα απ’ αυτούς να δρα και να δημιουργεί ελεύθερα και αδιαμεσολάβητα, την ίδια στιγμή το κράτος χαϊδεύει τους δολοφόνους της χρυσής αυγής και των λοιπών φασιστικών μορφωμάτων (βλέπε σύλληψη μελών της φασιστοομάδας Combat 18, τα μέλη της οποίας δεν κρίθηκαν ούτε καν προφυλακιστέα) και επί της ουσίας επιδοκιμάζει κάθε λογής μισαλλόδοξες ρητορικές (βλ. αθώωση Αμβρόσιου).

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση δεν είναι τυχαία. Η πολιτική και κοινωνική πρόταση των συλλογικών εγχειρημάτων πάει κόντρα στην άνωθεν επιβαλλόμενη εμπορευματοποίηση και εξατομίκευση κάθε πτυχής της καθημερινότητας στην οποία θέλουν να μας χωρέσουν όλους. Πάει κόντρα στα σύμβολα και τα αφηγήματα τους περί εθνικής ομοψυχίας που θέλουν να μας πείσουν ότι το κράτος και τα αφεντικά μας αγαπάνε και ότι ο εχθρός είναι κάπου αλλού εκτός συνόρων.

Εμείς σαν αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Μπερντές στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε χώρο και εγχείρημα που προτάσσει το συλλογικό πάνω απ’ το ατομικό, που επιλέγει να λειτουργεί με όρους αντιεραρχικούς και που αγκαλιάζει κάθε έκφραση ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα και θρησκεία.

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος “Μπερντές”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *