Κείμενο της διαχειριστικής συνέλευσης του Μπερντέ για τη φασιστική επίθεση της 27ης Απριλίου
Ένας κόσμος αλληλεγγύης και δημιουργίας…
Από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργεί στη γειτονιά μας ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Μπερντές. Στο χώρο στεγάζονται διάφορα εγχειρήματα: θεατρική ομάδα / ομάδα χορού / προβολές / ομάδα σχεδίου-ζωγραφικής / ομάδα βιβλιοθήκης / συλλογική κουζίνα / καφενείο-μπαρ / ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά κ.α. Πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις, συζητήσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.λπ. Ενώ στο χώρο πραγματοποιεί τις συνελεύσεις της η αυτόνομη συνέλευση Ζωγράφου.
Η λειτουργία των ομάδων, των πρωτοβουλιών και των διάφορων εγχειρημάτων βασίζεται στην ισότιμη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, μακριά από ιεραρχίες και ειδικούς. Οι αποφάσεις για τη λειτουργία του χώρου συνδιαμορφώνονται μέσα από τη διαχειριστική συνέλευση, η οποία είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να εδαφικοποιήσει την ανάγκη του για δημιουργία και έκφραση μακριά από τη λογική του θεάματος και του εμπορεύματος.
Δημιουργούμε έτσι στη γειτονιά ένα κοινωνικό πεδίο επικοινωνίας, αντίστασης, αλληλεγγύης. Ένα πεδίο διερεύνησης τρόπων οργάνωσης της κοινωνικής μας ζωής από εμάς τους ίδιους, δίνοντας συλλογικές απαντήσεις στα καθημερινά μας προβλήματα.
…ενάντια σε έναν κόσμο φόβου και φασιστικής βίας.
Το βράδυ της Παρασκευής 27 Απριλίου στον “Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βίλα Ζωγράφου” διοργανώθηκε συναυλία αλληλεγγύης σε διωκόμενους αγωνιστές, ενώ στον “Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Μπερντέ” στα Άνω Ιλίσια εκδήλωση-συζήτηση για τη σχέση ψυχανάλυσης και κοινωνικής χειραφέτησης. Εκείνο το βράδυ ομάδα 5-6 θρασύδειλων φασιστοειδών επέλεξε να επιτεθεί διαδοχικά σε κόσμο έξω από τους δύο αυτούς χώρους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ανάμεσά τους μια μαθήτρια λυκείου.
Ο εντεινόμενος εκφασισμός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας γεννά επιθέσεις φασιστικής & ρατσιστικής βίας (σε γειτονιές και στο κέντρο), γεννά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γεννά μισαλλοδοξία και φόβο.
Ενάντια στο φόβο, την εξατομίκευση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό
να προτάξουμε την επικοινωνία, τη συλλογικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.