Κέιμενο αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό

Παιδεία στις φυλακές

Η παιδεία στο περιβάλλον της φυλακής συναντά εξ’ ορισμού ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς οι φυλακές είναι ιδρύματα ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, τα υψηλά ποσοστά ψυχολογικής βίας, το άγχος, ο φόβος και ο νεκρός χρόνος είναι άμεσα εμπόδια που επιβάλλονται απο την αρχή σε αυτούς τους μαθητές. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοκαθορισμού χάνεται μέσα στην φυλακή και ενώ ένας μαθητής, εκτός φυλακής, μέσω της παιδείας επιδιώκει την βελτίωση των όρων της ζωής του και την αντιμετώπιση ατομικών και συλλογικών προβλημάτων ο στόχος ζωής του κρατούμενου μαθητή είναι η επιβίωση και η απόκτηση της ελευθερίας. Το δικαίωμα στη παιδεία είναι για τον έγκλειστο μαθητή ένα μονοπάτι προς την δημιουργικότητα, μια ανάσα ελευθερίας.

Οι έγκλειστοι είναι και παραμένουν υποκείμενα δικαιωμάτων, δικαιούνται ίδια πρόσβαση στην παιδεία, στην επαγγελματική κατάρτιση, σε δημιουργικές δραστηριότητες, κοινωνική εκπαίδευση και φυσική εκπαίδευση. Η δημιουργική κάλυψη του νεκρού χρόνου του εγκλείστου, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση νέων γνώσεων-δεξιοτήτων και κυρίως η επαφή με εκπαιδευτές που έρχονται απο «έξω» δημιουργεί ένα παράθυρο στην φυλακή ώστε να αποφορτιστούν απο τα προβλήματα και να δημιουργηθεί μια επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ο έγκλειστος μαθητής διοχετεύει το άγχος του, την πίεση που αισθάνεται σε ένα εκπαιδευτικό χώρο και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που του δίνονται απο την μάθηση τα μετουσιώνει σε γνώση.

Όταν δίνεται το δικαίωμα σε πολλούς έγκλειστους μαθητές για φοίτηση σε ανώτατες σχολές (ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ) ,κάποιους το κράτος αποφασίζει να τους τιμωρήσει ακόμη περισσότερο. Ο Ν. Ρωμανός είναι έγκλειστος από τη 1 Φεβρουαρίου 2013. Ο μαθητής Ν. Ρωμανός αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του μέσα στην φυλακή και πέρασε σε μία σχολή. Ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε για ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Ν. Ρωμανού είναι ο λόγος που το κράτος τον εκδικείται, στερώντας του το δικαίωμα να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες όποτε αυτό είναι απαραίτητο ώστε να συμμετέχει σε μαθήματα/εργαστήρια της σχολής που πέρασε. Ο Ν. Ρωμανός για το δικαίωμα του στην παιδεία ξεκίνησε απεργία πείνας απο τις 10 Νοεμβρίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Όλοι όσοι έχουν υπάρξει κάποια στιγμή στην ζωή τους δάσκαλοι και μαθητές καταλαβαίνουν το πόσο ουσιώδες δικαίωμα είναι να υπάρχουν αυτοί οι ρόλοι στην ζωή. Η στέρηση του δικαιωμάτος αυτού δεν μπορεί παρά να έχει απέναντι του καθένα μας. Ο αγώνας του Ν. Ρωμανού είναι αγώνας όλων. Οι ρίζες της παιδείας πρέπει να τρυπώσουν βαθιά στις φυλακές και καθώς θα τις ποτίζουμε, με τους έγκλειστους μαθητές να γίνονται όλο και περισσότεροι, κάποια στιγμή να καταφέρουν να σπάσουν και τους τοίχους.

 

Ομάδα δασκάλων Μπερντέ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *