Ανακοίνωση για την εκκένωση της Βίλας Ζωγράφου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 13-03-2017, αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με το Δήμο Ζωγράφου προχώρησαν σε εκκένωση της κατάληψης της Βίλας Ζωγράφου, ενώ όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κατάληψη συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, για τις οποίες δικάζονται στις 28-03-2017. Παράλληλα, την ίδια μέρα η αστυνομία προέβη σε εκκένωση κατάληψη στέγης προσφύγων στην οδό Αλκιβιάδου, στο κέντρο της Αθήνας, σε μια συντονισμένη επιχείρηση η οποία προβλήθηκε από κυβέρνηση και ΜΜΕ σαν επιβολή του νόμου και της τάξης και πάταξη της εγκληματικότητας.
Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η Βίλα Ζωγράφου αποτελεί πεδίο αγώνα για τη γειτονιά του Ζωγράφου και έχει προκαλέσει κατασταλτικές επιχειρήσεις από την πλευρά του κράτους, ενάντια στην οικειοποίησή της από τους κατοίκους. Παράλληλα, η κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου από το 2011 συμμετείχε, στήριξε, στάθηκε αλληλέγγυα σε μια σειρά από εργατικούς, κοινωνικούς και αντιφασιστικούς αγώνες στην περιοχή του Ζωγράφου, πράγμα το οποίο την έβαλε στο μάτι της κρατικής καταστολής και των φασιστικών επιθέσεων.
Η συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας ενάντια στη Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου, σε συνδυασμό με τις εκκενώσεις τριών καταλήψεων το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, είναι φανερό ότι δεν συνιστά ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η αντιμετώπιση κοινωνικών εγχειρημάτων με όρους αστυνομικής καταστολής, είτε αφορούν χώρους πολιτικής συλλογικοποίησης και πολιτιστικής έκφρασης είτε αυτοοργανωμένες δομές για την κάλυψη αναγκών προσφύγων και μεταναστών. Φυσικά, συμπληρωματικά στο σχεδιασμό αυτό λειτουργεί η χυδαία προπαγάνδα των ΜΜΕ για δήθεν αντιμετώπιση εγκληματικότητας, καθώς και τα κατασκευασμένα ποινικά κατηγορητήρια.
Σαν αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος, η καταστολή αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων δεν θα μπορούσε παρά να μας βρίσκει αντίθετους.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΔΕΞΙΑ Η΄ ΑΡΙΣΤΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *