Χαριστικό παζάρι, workshop και προβολή ντοκιμαντέρ- Κυριακή 10/02/2019 στις 16:00

Την Κυριακή 10/2 στις 16:00 στον Μπερντέ θα πραγματοποιηθεί χαριστικό παζάρι ρούχων*, ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων, προβολή ντοκιμαντέρ και upcycling workshop (T-Shirt to Shopping Bag)!

*Λόγω μεγάλου αποθέματος ρούχων, αυτή τη φορά δεν θα δεχτούμε ρούχα. Στο τέλος της ημέρας, τα ρούχα/παπούτσια που είναι κατάλληλα θα δοθούν στο Σπίτι των Γυναικών για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη.

Τι είναι το upcycling; Όταν τελειώσει ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος, του δίνεται ζωή με νέα χρηστική αξία, δηλαδή δεν καταλήγει στον κάδο, αλλά επαναχρησιμοποιείται ως κάτι τελείως διαφορετικό.

Στις 18:00, λοιπόν, θα μετατρέψουμε ένα παλιό μπλουζάκι που δε φοριέται πια, σε τσάντα για ψώνια. Δεν απαιτείται ράψιμο, θα χρειαστεί να έχετε μαζί ένα T-Shirt (με ή χωρίς στάμπα)και ένα ψαλίδι για υφάσματα. Θα υπάρχουν κάποια επιπλέον μπλουζάκια για όποιον/α δεν έχει.

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας για τη μείωση των απορριμμάτων, αφού η ανακύκλωση δεν αρκεί και πολλές φορές δε λειτουργεί. Η κατάργηση της πλαστικής σακούλας είναι ένα από αυτά τα βήματα και το workshop αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης και αφετέρου στο να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά μας συλλογικά.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει προβολή  σχετικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πλαστικά Απορρίμματα στους ωκεανούς» (52’), με διάθεση για συζήτηση μετά.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Τα πλαστικά επιπλέουν. Έτσι αρχίζει η ιστορία μας. Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού φτάνουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, από ποταμούς και ακτές, καράβια και εξέδρες. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει το φαινόμενο και έχουν φτάσει σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Τα πλαστικά κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά κομματάκια στο θαλασσινό νερό μολύνοντας το με τοξίνες. Τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια καταπίνουν τα πλαστικά κομματάκια, μεταφέροντας τα συστατικά τους στη διατροφική αλυσίδα.

Ακόμα χειρότερα, τα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται και παγιδεύονται σε τεράστιες δίνες, δημιουργώντας χωματερές. Μερικές απ’αυτές έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από την Ισπανία και την Πορτογαλία μαζί.

Αυτά είναι γνωστά μέχρι τώρα, ενώ παραμένουν πολλά ερωτηματικά. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια, το πλαστικό παραμένει σταθερό στις θαλάσσιες χωματερές και τόνοι πλαστικού αγνοούνται. Πού έχει χαθεί το πλαστικό; Οι επιστήμονες βρίσκονται στα πρόθυρα της επίλυσης ενός μυστηρίου, που θα μπορούσε να αποκαλύψει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εποχής μας.

Διάκριση: Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντερ στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος L’Oiseau de la Nature France 2013.

********************************

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

16:00-19:30: παζάρι

18:00: workshop

19:30-20:30: προβολή

Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ με φρούτα εποχής, βότανα και γαλλικό καφέ, με ελεύθερη συνεισφορά.

Σας περιμένουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *