Θεατρική Παράσταση – Σάββατο 30/03/2019 στις 20:00

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ & CASTING SHADOWS

Μια ασυνήθιστη παράσταση θεάτρου αντικειμένου, τραγουδιού, θεάτρου σκιών και αφήγησης παραμυθιού. Διαχρονικές ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από μουσικές παραδόσεις του κόσμου, για το δέντρο που ριζώνει και σκιρτά και μεγαλώνει μέσα μας.

Μέρος 1ο: “Το Δέντρο” είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση της ταυτότητας, την άρνηση και την απώλεια. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να φτάσει τον ουρανό με δανεικά κλαριά, το Δέντρο μας παρακινεί να πάρουμε μια βαθειά ανάσα και να αφουγκραστούμε τον βαθύτερό μας εαυτό για να απλώσουμε τα δικά μας. Η αφήγηση πλαισιώνεται από τραγούδια της πολυφωνικής παράδοσης της Ελλάδας των συνόρων.

Μέρος 2ο: Η παράσταση Casting Shadows από την Καναδή κουκλοπάχτρια Kristine White απλώνει τις σκιές της στον καμβά των “crankies”. Παραδοσιακά τραγούδια της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Αμερικής δίνουν πνοή στις βινιέτες ενός ιδιότυπου θεάτρου σκιών. Οι φιγούρες, με ευφράδεια, μας μιλούν για την ξενιτιά, τον μόχθο και τον κύκλο της ζωής, και μας καλούν να κοιτάξουμε μέσα τους και να δούμε πώς οι σκιές γεννιούνται από το φως.

 

Τραγούδι: Kristine White, Janez Spendov, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Τζίνα Καρδιόλακα

Κιθάρα:Janez Spendov

Διάρκεια: 45′

” Το δέντρο” είναι κείμενο της Τζίνας Καρδιόλακα

 

είσοδος ελεύθερη κι η χαρά σας στο καπέλο!

 

Το πρώτο μέρος θα αποδοθεί στα ελληνικά και τα τραγούδια του δεύτερου μέρους στα αγγλικά συνοδευόμενα από ελληνική μετάφραση. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εφήβους.

 

Ο όρος “crankies”αναφέρεται σε μια παλιά τέχνη οπτικοακουστικής αφήγησης. Είναι ένα μακρόστενο ρολό που πάνω του έχουν ζωγραφιστεί διαδοχικά σκίτσα και είναι τυλιγμένο σε δυο καρούλια. Τα καρούλια είναι εφαρμοσμένα σε ένα κουτί και περιστρέφονται χειροκίνητα ενώ ο αφηγητής τραγουδά ή διηγείται μια ιστορία. Τον 19ο αιώνα, τα “crankies” αποκαλούνταν με διάφορα άλλα ονόματα όπως “κινούμενο πανόραμα”.

Τον 19ο αιώνα, το “κινούμενο πανόραμα” κατασκευαζόταν σε διάφορα μεγέθη, από μινιατούρα μέχρι τεραστίων διαστάσεων.

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ: Πολύ μικρά καρούλια των οποίων οι διαστάσεις έφταναν μόλις μερικά εκατοστά. Δημιουργήθηκαν ως παιδικά παιχνίδια και μερικές φορές δίνονταν ως σουβενίρ μετά από μεγάλες προβολές.

ΜΕΓΕΘΟΣ CRANKIE: Αυτό το μεσαίου μεγέθους crankie φτάνει περίπου τα 45 εκατοστά, και απαντάται και σήμερα σε παραστάσεις. Αυτό παλιότερα ονομάζονταν “πανόραμα σαλονιού” και χρησιμοποιούνταν για μικρότερες παραστάσεις σε σπίτια ή και στο δρόμο.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ: Αυτά τα κινούμενα πανοράματα ήταν αρκετά μεγάλα για να γεμίσουν μία ολόκληρη σκηνή. Τα καρούλια ήταν τουλάχιστον 2.5 μέτρα και το μάκρος τους έφτανε τις εκατοντάδες μέτρα. Ζωγραφίζονταν σε καμβά ή μουσελίνα τον 19ο αιώνα. Μόνο περίπου 20 καρούλια έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Αυτά τα καρούλια είναι πια πολύ εύθραυστα για να χρησιμοποιηθούν αλλά μερικοί μάγοι του είδους κατάφεραν να τα αναπαράγουν έτσι ώστε και σήμερα μπορούμε να βιώσουμε τη μαγεία του τεράστιου καμβά να ξετυλίγεται μπροστά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *