Προβολή της ταινίας “The Face of Another”

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία “The Face of Another” (1966, 122′), κλείνοντας το αφιέρωμά μας στους Hiroshi Teshigahara και Kobo Abe.

O Teshigahara (Τόκιο, 1927-2001) θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Nūberu bāgu (Japanese New Wave cinema) των δεκαετιών 1950-1970. Απόφοιτος του Tokyo National University of Fine Arts and Music, υπήρξε ανάμεσα σε άλλα ζωγράφος, γλύπτης, διάσημος καλλιτέχνης της ανθοδετικής τέχνης Ikebana, και διηύθυνε όπερες και έργα παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου No. Ως σκηνοθέτης είχε στο ενεργητικό του 21 φιλμ, τα περισσότερα εκ των οποίων ντοκιμαντέρ με διάφορες θεματικές και οκτώ ταινίες μυθοπλασίας. Μαζί με τον λογοτέχνη (και μετέπειτα συνεργάτη του) Kobo Abe υπήρξαν μέλη της ομάδας Night Association του αβανγκάρντ συγγραφέα Hanada Kiyoteru.

Μετά τα “Pitfall” (1962) και “Woman in the Dunes” (1964) οι Teshigahara και Abe θα συνεργαστούν για τρίτη φορά στην ταινία “The Face of Another” (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Abe). Κάνοντας μια εφιαλτική διάγνωση για τη σύγχρονη κοινωνία, η ταινία ακολουθεί έναν παραμορφωμένο άντρα καθώς αποκτά μια ανθρωπόμορφη μάσκα από έναν ειδικό γιατρό. Εξερευνώντας θεματικές όπως αυτές της ταυτότητας, της ελευθερίας και της μοναξιάς, η ταινία δείχνει τον πρωταγωνιστή να αδυνατεί να επανενταχθεί στην κοινωνία (από όπου ήταν αποκομμένος) με αποτέλεσμα να στραφεί στην εκδίκηση.

Φόντο της περιπλάνησης του πρωταγωνιστή είναι η σύγχρονη Ιαπωνία (του 1960), η οποία έπειτα από έναν καταστροφικό πόλεμο (ξανα)μετατρέπεται σε οικονομική υπερδύναμη, ενώ η αστικοποίηση και η “πρόοδός” της οδήγησε την κοινωνία της σε μια εποχή βίαιου μοντερνισμού. Σε μια αμήχανη και γκροτέσκα επικοινωνία με τις παραδόσεις της, η ταυτότητα της σύγχρονης Ιαπωνίας εμφανίζεται καπιταλιστικοποιημένη, υπερ-τεχνολογικοποιημένη και στραμμένη προς τη Δύση. Μια κοινωνία εξατομίκευσης, μοναξιάς και έλλειψης νοήματος.

Unable to suspect others, unable to believe in others, one would to live in a suspended state, a state of bankrupt human relations, as if one were looking into a mirror that reflects nothing.”
― Kōbō Abe, The Face of Another