Κείμενο για το άνοιγμα του χώρου

Η Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου συμπληρώνει δυόμιση χρόνια δράσης στη γειτονιά. Σε αυτό το διάστημα δρούμε τόσο πάνω σε τοπικά ζητήματα (βίλα Ζωγράφου, Υμηττός, πλατείες, δάσος Ιλισίων) όσο και γενικότερα  (αλληληγγύη στους μετανάστες, κρατική καταστολή, οικονομική κρίση κ.α.). Από την αρχή των παρεμβάσεών μας είχε προκύψει η ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και δημόσιου χώρου πραγματοποίησης των συνελεύσεών μας. Έτσι δημιουργήσαμε το “Μπερντέ”· έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, στο ίδιο μέρος που τη δεκαετία του ΄80 στεγαζόταν το ομώνυμο θέατρο, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά (και όχι μόνο) δρώμενα στη γειτονιά μας.
Ωστόσο, το άνοιγμα του “Μπερντέ” είναι κάτι παραπάνω από την ανάγκη για στέγαση των συνελεύσεών μας – είναι ένα ανοικτό κάλεσμα. Ένα κάλεσμα για να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν. Ένα κάλεσμα για να μοιραστούμε τις αξίες και τις πρακτικές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της ελεύθερης έκφρασης, της αυτοοργάνωσης.
Ευελπιστούμε μέσα από τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στο “Μπερντέ”  να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ανάγκες και να μοιραστούμε τις κοινές μας εμπειρίες και μέσα από αυτήν την επικοινωνία να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Ήδη στο χώρο του στεκιού λειτουργούν ανοικτές πρωτοβουλίες για αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο-μπαρ και για δανειστική βιβλιοθήκη-βιβλιοπωλείο και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για ομάδες αυτομόρφωσης, προβολές, θέατρο, συλλογικές κουζίνες και τόσα άλλα.

Οι καιροί απαιτούν ενάντια στο φόβο, την εξατομίκευση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό να προτάξουμε την επικοινωνία, τη συλλογικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *