Ανακοίνωση του Μπερντέ για τη διπλή φασιστική επίθεση στη γειτονιά του Ζωγράφου

Το Σαββάτο 2 Φλεβάρη, μετά το τέλος της φασιστικής πορείας της Χρυσής Αυγής, ομάδα 15 θρασύδειλων φασιστοειδών κατευθύνθηκε προς τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Μπερντές στα Ιλίσια και έσπασε το τζάμι της εξώπορτας, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να επιτεθεί στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βίλα Ζωγράφου. Εκείνη την ώρα στη βίλα λειτουργούσε αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ οικονομικής ενίσχυσης διωκόμενων αγωνιστών, στο οποίο βρισκόταν αρκετός κόσμος. Αμέσως, λοιπόν, τα φασιστοειδή αποκρούστηκαν με επιτυχία και πάνω στον πανικό τους άφησαν δύο μηχανάκια πίσω τους. Φυσικά μετά από λίγα λεπτά η Βίλα περικυκλώθηκε από τους “καλούς συνεργάτες” των φασιστών ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή . Όμως η ανταπόκριση τόσο της γειτονιάς του Ζωγράφου όσο και των γύρω περιοχών ήταν τόσο άμεση που ανάγκασε την αστυνομία να αποχωρήσει από το χώρο της Βίλας (παίρνοντας φυσικά μαζί και τα μηχανάκια των “φίλων” τους).

Η επίθεση αυτή δεν είναι η μόνη που έχουν δεχθεί οι δύο αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι της γειτονιάς μας. Πριν από 9 μήνες είχε επαναληφθεί παρόμοιο χτύπημα, την ώρα που διεξαγόταν στη Βίλα συναυλία αλληλεγγύης σε διωκόμενους αγωνιστές και στο Μπερντέ εκδήλωση-συζήτηση για τη σχέση ψυχανάλυσης και κοινωνικής χειραφέτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ανάμεσά τους μια μαθήτρια λυκείου.

Τα περιστατικά βίας από μεριάς φασιστών και αστυνομίας τόσο στη γειτονιά μας (απεργιακή προσυγκέντρωση 26ης Σεπτεμβρίου, προληπτικές απαγωγές-προσαγωγές αγωνιστών κτλ) όσο και στο κέντρο της Αθήνας με τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο μεταναστών Saxtzat Loukman (δολοφονήθηκε από φασίστες στις 17/1 στα Πετράλωνα) και Babakar Ndiaye (δολοφονήθηκε από τη δημοτική αστυνομία την 1/2 στο Θησείο ) αναδεικνύουν την όξυνση του εκφασισμού της κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτή την εντεινόμενη καταστολή, όχι μόνο δεν τρομοκατούμαστε αλλά συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτοοργανωμένες δομές στη γειτονιά. Ο αυτοδιαχειριζομενος κοινωνικός χώρος Μπερντές λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011 στη γειτονιά των Ιλισίων. Μέσα στο χώρο λειτουργούν διάφορες ομάδες όπως: θεατρική / χορού / προβολών / βιβλιοθήκης / συλλογική κουζίνα / καφενείο-μπαρ / ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά / εργαστήρια-σεμινάρια ποίησης και δημιουργικής γραφής κ.ά. Επίσης διοργανώνονται πολιτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις και μουσικές-θεατρικές παραστάσεις.

Όσες ομάδες και εγχειρήματα στεγάζονται στο χώρο λειτουργούν χωρίς ιεραρχίες, ειδικούς και χρηματικό αντίτιμο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη λειτουργία του ίδιου του χώρου, όπου όλα αποφασίζονται με συνδιαμόρφωση στη διαχειριστική συνέλευση, η οποία είναι ανοιχτή στον καθένα και στην καθεμιά που θέλει να συμμετέχει.

Δημιουργούμε έτσι στη γειτονιά ένα κοινωνικό πεδίο επικοινωνίας, αντίστασης, αλληλεγγύης. Ένα πεδίο διερεύνησης τρόπων οργάνωσης της κοινωνικής μας ζωής από εμάς τους/τις ίδιους/-ες, δίνοντας συλλογικές απαντήσεις στα καθημερινά μας προβλήματα.

Σε πείσμα της κρατικής και παρακρατικής καταστολής ο Μπερντές θα μείνει σταθερός στο δρόμο που προσπαθεί να χαράξει ενάμιση χρόνο τώρα . Τον δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *