Αλληλεγγύη στις καταλήψεις!

Kείμενο του Μπερντέ για τις εκκενώσεις των καταλήψεων και το δόγμα “νόμος και τάξη”:

ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ; ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ;

Στο πλαίσιο του δόγματος “νόμος και τάξη” έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σωρεία εκκενώσεων καταλήψεων στέγης και χώρων αγώνα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειοψηφία τους για κτίρια, τα οποία ήταν αφημένα στην εγκατάλειψη και τη φθορά και καταλήφθηκαν για να στεγάσουν ανθρώπους, πολιτικές αντιλήψεις και συλλογικότητες, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες και εγχειρήματα, εκπαιδευτικές διαδικασίες, εκδηλώσεις κάθε είδους και πλείστες άλλες δραστηριότητες. Στεγάζουν, δηλαδή, ανθρώπινες σχέσεις, που δομούνται και λειτουργούν με ορους αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, αυτοέκφρασης, σεβασμού στη διαφορετικότητα, ελεύθερης συνεισφοράς και συμμετοχής και όλα αυτά με αντιιεραρχικό και αντιεμπορευματικό τρόπο. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, μετά και τη λήξη του περίφημου τελεσίγραφου του υπουργού ΠΡΟ – ΠΟ έχει ενταθεί από κάθε άποψη και σε κάθε επίπεδο η ολομέτωπη επίθεση. Ταυτόχρονα, παρά την επίκληση της νομιμότητας, η αυταρχικότητα, η ωμή βία, η καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών και η έμπρακτη ακύρωση των θεσμικών δήθεν δικονομικών εγγυήσεων προστασίας τους και μάλιστα από αυτούς που έχουν τεθεί ως θεματοφύλακες τους, είναι στο προσκήνιο και έχουν την τιμητική τους.

Ποιος νόμος λοιπόν;
Ο νόμος της ωμής βίας και της επιβολής. Στο στόχαστρο όποιος/α επιλέγει να διαφέρει, όποιος/α επιλέγει να δραστηριοποιείται έξω από νόρμες και κανονικότητες, όποιος/α ευαγγελίζεται και επιδιώκει έμπρακτα μια άλλη κοινωνία οικονομικής ισότητας, πολιτικής ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να κάνει πράξη όσα οραματίζεται στο σήμερα, οποιος/α αντιδρά και αντιστέκεται, αλλά ακόμα ακόμα και όποιος/α δεν σφυρίζει αδιάφορα, οποιος/α δεν σκύβει το κεφάλι, όποιος/α διεκδικεί τα δικαιώματά του και αξιώνει σεβασμό.

Ποια τάξη λοιπόν;
Η τάξη της εκμετάλλευσης, της υποταγής, της φτώχειας, της αποξένωσης, του εγωκεντρισμού, της αδιαφορίας, του ωχαδερφισμού, της δουλοπρέπειας, της εμπορευματοποίησης κάθε έκφανσης της ανθρώπινης υπόστασης.

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων μας αφορούν όλους. Διότι σε τελική ανάλυση δρομολογούν και πραγματώνουν μια οργουελική δυστοπία στην οποία η ανθρώπινη ύπαρξη δεν θα έχει καμία αξία. Θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν;;;

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *