Εκδηλωση-συζητηση με θεμα “Αυτονομες κοινοτητες στο αστικο πεδιο”

Την Τρίτη 14/12/2021 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Αυτόνομες κοινότητες στο αστικό πεδίο” από τη συλλογικότητα ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ προσκαλεί όλες και όλους την Τρίτη 14 Δεκέμβρη σε μία δημόσια εκδήλωση με θέμα τα νοήματα και τις σημασίες που έχει η ύπαρξη και υπεράσπιση των αυτόνομων κοινοτήτων μέσα στο σημερινό αστικό πεδίο.

Με αφορμή την εκ νέου απειλή από πλευράς του κράτους προς τα ιστορικά κατειλημμένα προσφυγικά κτήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας –το μεγαλύτερο σε έκταση κατειλημμένο έδαφος στη χώρα–, τροφοδοτούμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη σημασία των αστικών περιοχών που καταφέρνουν να λειτουργούν με αυτοδιαχείριση άμεσα από την κοινότητά τους.

Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται όταν οι κάτοικοι μίας ολόκληρης γειτονιάς αναλαμβάνουν τη διαχείρισή της δημιουργώντας σχέσεις, πρακτικές και διαδικασίες που πηγαίνουν πέρα από και κόντρα σε αυτά που προωθούνται από τη γραφειοκρατία και το κεφάλαιο; Πώς ξεπερνούνται τα όρια και οι κίνδυνοι εν λόγω εγχειρημάτων;

Μπορεί η ύπαρξή τους να επηρεάσει και άλλα κινήματα που λαμβάνουν χώρα μέσα στη πόλη; Πώς μπορεί η πολιτική πρακτική μέσα σε τέτοια απελευθερωμένα αστικά εδάφη να βοηθήσει στην πρόταση του συλλογικού αστικού σχεδιασμού, σε μία νέα αυτοθέσμιση κοινωνικής στέγασης και στη συνδιαμόρφωση πολιτικών προταγμάτων; Ποιο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, τo καθεστώς κατοικίας που προκύπτει, πέρα από κράτος και κεφάλαιο, εντός μιας ολόκληρης αυτοδιαχειριζόμενης γειτονιάς;

Πάνω σε τέτοιου είδους ερωτήματα θα συζητήσουμε μαζί με αξιόλογα και έμπειρα άτομα που έχουν μακροχρόνια εμπλοκή σε τέτοιου τύπου κινήσεις.

Θα μιλήσουν:

Σταύρος Σταυρίδης (αρχιτέκτονας και συγγραφέας ο οποίος επί πολλών ετών ερευνά τις προοπτικές δημοκρατικής διαχείρισης της πόλης ως κοινού αγαθού)

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών [ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.] (η αυτοοργανωμένη κοινότητα των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας)

Urban React “Kaisariani Project” (πρωτοβουλία αρχιτεκτόνων και ακτιβιστών που δημιούργησαν μία πρόταση δημοκρατικού σχεδιασμού και διαχείρισης των προσφυγικών κατοικιών στην Καισαριανή)

》Εισήγηση από μέλος της Αυτενέργειας

Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις/τοποθετήσεις

Η Αυτενέργεια, ήδη από το ξεκίνημα της λειτουργίας της, στρέφει τη δημόσια προσοχή μέσω δημόσιων συζητήσεων σε εγχειρήματα πόλης, εμπνεόμενη από τον ελευθεριακό δημοτισμό και τις δυνατότητες της αυτοθέσμισης. Τέτοιες ήταν οι εκδηλώσεις μας για την «Κατάληψη ως πράξη κοινωνικού μετασχηματισμού» ή για το «Δικαίωμα στην πόλη –από τον μεγάλο περίπατο ως την απαγόρευση των συγκεντρώσεων». Τροφοδοτούμε τον διάλογο για την εξαρχής δημιουργία των κοινών τόπων, με την πολιτική τους έννοια, ως χώρων δηλαδή όπου ο άνθρωπος δεν είναι πελάτης και υπήκοος αλλά πολίτης της πόλης. Με αυτή την κατεύθυνση, παλεύουμε ενάντια στην ανάθεση, τη γενικευμένη φτωχοποίηση, τις επιθετικές αλλαγές χρήσης ολόκληρων γειτονιών προς τουριστική εκμετάλλευση και τη βαθιά στεγαστική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα.

Ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η πόλη και η ανθρωπογεωγραφία της μας καλεί να αναλογιστούμε τη θέση μας μέσα σε αυτήν!

ΤΡΙΤΗ 14 Δεκεμβρίου στις 20.00

στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο ΜΠΕΡΝΤΕΣ (Aράδου 55, Άνω Ιλίσια – πλ. Κύπρου, 6η στάση λεωφ. 220-221)

Τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα αυτοπροστασίας, προστατεύουμε ο ένας την άλλη.

https://aftenergeia.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *